Behandling af chok | traume og PTSD

Somatic Experiencing®
SE terapi | Traumeterapi

Somatic Experiencing® (SE terapi) er en effektiv og nænsom terapeutisk metode til behandling og forløsning af eftervirkninger ved chok og traumer. Denne side beskriver hvad et traume er, årsager til traumer, og hvad traumer gør ved mennesker. Dernæst beskrives hvad Somatic Experiencing er og hvorfor SE tilgangen er en effektiv behandlingsform til forløsning af traumer.

Jeg er autoriseret psykolog og certificeret Somatic Experiencing Practitioner - en tre-årig specialiseret efteruddannelse i traumeterapi.

SE-terapi inddrager det hele menneske og kroppens fysiologi

En SE traumeterapeut arbejder specifikt med de forskellige traumekategorier i SE-terapi. Jeg trækker på stor indsigt i, hvad der kendetegner de særskilte former for traumer og deres særlige reaktionsmønstre, for at tilpasse behandlingen specifikt til dig. SE terapi er en kropsorienteret terapi, som inddrager HELE kroppens fysiologi og reaktioner på chok og traumer - ikke kun vores tanker og følelser. Dette er vigtigt fordi traumer er lagret dybt i kroppen og i hjernens urgamle systemer. SE terapi er en såkaldt bottom-up tilgang (nedefra kroppen og op), der prioriterer og tager udgangspunkt i kroppens følte fornemmelse - altså hvordan noget mærkes, fornemmes og sanses som hjælp i terapien. Det er anderledes end en lang række terapiformer, der primært tager udgangspunkt i vores tanker og følelser (primært top-down tilgange, oppefra hjernen- og særligt tænkning). SE terapi tager udgangspunkt i kroppens primære sprog - og det sprog er vi mennesker, generelt, for dårlige til at lytte til og forstå. Kroppen besidder enorm indsigt og med SE terapi får vi hjælp til at lytte til kroppen, respektere den, og forstå - i kroppens eget sprog. Det genvinder kroppens egen evne til naturlig selvregulering og medfører øget velvære og balance.

Hvad er et traume?

Har vi været udsat for chok og overvældende hændelser, så kan vi ofte mærke, at det 'sidder i kroppen' længe efter den oprindelige situation er overstået.

Det kan opleves som angst, ubehag ved sociale situationer, anspændthed, generel utryghed, søvnproblemer, mareridt, flashbacks, kronisk træthed, koncentrationsbesvær, umiddelbart uforklarlige smerter, (passiv) aggressivitet, tristhed, ude af kroppen oplevelser og andre symptomer.
Fælles for særligt de kropslige symptomer er, at de kan være vanskelige at dele, sætte ord på og forstå uden hjælp. Symptomerne kan blot registreres som en kropslig 'fornemmelse' af ubehag.

Sjældent er man bevidst om sammenhængen mellem den oprindelige hændelse og senere oplevede symptomer, der måske gradvist kommer snigende over tid. Andre gange, kan symptomer eller en situation pludselig overvælde os helt - 'som dråben der får bægeret til at flyde over'.

At forstå et traume eller et chok i tankerne er sjældent nok til at bearbejde og komme igennem det. Det er kombinationen af samtale og et særligt fokus på kroppen og nervesystemet der gør, at traumer, som har været en belastning længe, kan bearbejdes og forløses. Det er ikke nødvendigt at huske traumet for at kunne bearbejde det, da kroppen husker alle svære oplevelser. Traumeforløsning kan ske uden at huske præcist, hvad der oprindeligt er sket.

I SE terapi bruges strømhvirvlen bl.a. som billede på traumet

I SE terapi bruges strømhvirvlen bl.a. som billede på traumet

Traumer sætter spor i psyken, hjernen og i kroppen.

Traumer sætter spor i psyken, hjernen og i kroppen.

Årsager til traumereaktioner

Traumereaktioner kan f.eks. opstå som følge af:​

  • Ulykker

  • Fald

  • Operationer

  • Sygdom

  • Vold

  • Krig

  • Naturkatastrofer

  • Seksuelle overgreb

  • Voldsom afvisning - f.eks. ved fyring, skilsmisse eller mobning

  • At have været vidne til en voldsom oplevelse

  • Forstyrrelser i tilknytning og relationer i opvæksten

Kroppen og nervesystemet kan som følge at ovenstående være i konstant alarmberedskab og dette kan vise sig som f.eks. stress, angst eller fobier - og alle er særligt energikrævende tilstande. Hvis et nervesystem har været belastet længe, kan det til sidst overgå til en tilstand af tilbagetrækning, apati, depression og manglende motivation - som en måde at spare livsnødvendig energi for kroppen.

Traumer indskrænker måden vi lever livet

Man begynder måske at undgå bestemte situationer, steder, personer eller handlinger - på en måde får man ‘tunnelsyn’, hvor alt opleves farligt - hvilket gradvist kan indskrænke deltagelsen i livet. ​Når man bliver overvældet eller føler sig truet, kan man f.eks. opleve, at man spænder i kroppen, man stivner, maven snører sig sammen, eller at man kollapser i hjælpeløshed. Kroppen kan over meget lang tid fastholde disse mønstre af anspændthed, kollaps og hjælpeløshed, og den kan blive ved med at fortælle os, at der fortsat er en trussel, også selvom den oprindelige situation for længst er overstået - måske endda for mange år siden.​

Et sådant gentagende mønster kan betyde, at man sidder fast i en kropslig form for hukommelse, hvor kroppen husker den overvældende hændelse – noget som man sjældent har en klar, bevidst og tankemæssig erindring om - men kroppen husker oplevelsen og minder os om den igen og igen.

Vi bliver mindet om det gennem kroppens eget sprog - et gentagende mønster, kropsfornemmelserne, altså hvordan det mærkes ubehageligt. Vi kan således sjældent slippe af med traumesymptomerne blot ved at forstå situationen, eller tale om den ved at genfortælle den, eller gennem 'at lære og tænke anderledes'.​ Det skyldes, at visse terapiformer primært bruger vores ‘nyere’ dele af hjernen uden i tilstrækkelig grad at inddrage og respektere de urgamle systemer i kroppen, hjernen og nervesystemet som det reelt handler om at inddrage, i effektiv traumeterapi.

Her kommer Somatic Experiencing tilgangen ind i billedet. Læs med nedenfor.

Traumatisk stress medfører ofte psykisk, sanse- og handlingsmæssigt ‘tunnelsyn’.

Traumatisk stress medfører ofte psykisk, sanse- og handlingsmæssigt ‘tunnelsyn’.

Somatic Experiencing®

Somatic Experiencing (SE terapi) blev udviklet af Peter A. Levine, ph.d. for at behandle eftervirkninger af traumer. Levine udviklede denne tilgang efter at have observeret at dyr, hvis liv rutinemæssigt trues i naturen, er i stand til let at komme sig, ved fysisk at aflade den energi de mobiliserer under stressende og livstruende hændelser.

Vi mennesker tilsidesætter ofte disse naturlige måder nervesystemet reguleres på - på grund af følelser af skam, vores tanker, fordomme og frygt.

Somatic Experiencing har til formål at hjælpe mennesker med at bevæge sig forbi det sted, hvor de "sidder fast" i bearbejdelsen af ​​en traumatisk begivenhed.

Somatic Experiencing og det autonome nervesystem

For at forklare lidt om hvordan SE terapi virker, skal nervesystemet nævnes. De tekniske ord behøver du ikke huske på.

Det autonome nervesystem (ANS) omfatter det sympatiske nervesystem (SNS), det parasympatiske nervesystem (PSNS) samt det enteriske nervesystem (ENS), der omfatter mave/tarmsystemet. Meget forenklet kan SNS betragtes som kroppens speeder, og PSNS som kroppens bremse..

Overfor trusler eller modgang aktiverer nervesystemet enten flygt, kæmp eller frys overlevelsesstrategier. Disse strategier har vi til fælles med alle øvrige pattedyr.

Selvom ANS fra naturens side har udviklet sig til at være selvregulerende (se Figur 1), kan det blive dårligt reguleret (som en termostat, der er gået i stykker) - især når kroppens instinktive forsvar og reaktion på traumatiske hændelser undertrykkes og ikke afsluttes.

Figur 1: Et velreguleret nervesystem - trivsel og balance

Figur 1: Et velreguleret nervesystem - trivsel og balance

Traumer svækker kroppens naturlige selvregulering og giver symptomer

Ofte forsøger mennesker at ignorere ubehagelige traumesymptomer. Måske dæmper man dem med alkohol, stoffer eller medicin, eller gennem andre uhensigtsmæssige strategier og handlinger.

At dæmpe og ignorere disse symptomer forhindrer ofte fuldstændig afladning af højt aktiverede overlevelsestilstande i kroppen og tillader ikke nervesystemet at genvinde dets ligevægt og balance. ​Det resulterer ofte i, at kroppen fortsat reagerer som om den er truet - selv længe efter den oprindelige trussel er overstået.

Somatic Experiencing tilgangen forstår traumesymptomer, f.eks. angst, hyper-årvågenhed, aggression og skam, som konsekvenser af, at kroppen ikke har haft mulighed for at 'færdiggøre' sit indbyggede forsvar mod den traumatiske begivenhed (se ‘ON’ symptomer i Figur 2).

Uforløste traumer kan medføre større mentale og fysiske sundhedsmæssige problemer, såsom posttraumatisk stress (PTSD), søvnproblemer, humørsvingninger eller problemer med immunsystemet. Problemerne opstår som følge af, at nervesystemets evne til selvregulering svækkes eller kompenserer for et for højt energiforbrug over tid, og dermed går ‘OFF’ for at spare livsvigtig energi (se Figur 2).

Somatic Experiencing tilgangen har til hensigt at genoprette kroppens naturlige evne til selvregulering for at opnå balance og sammenhængskraft.

Figur 2: Traumatisk stress medfører ofte et dårligt reguleret nervesystem.

Figur 2: Traumatisk stress medfører ofte et dårligt reguleret nervesystem.

Udvidelse og sammentrækning - tryghed og trussel

I SE terapi er det de naturlige bevægelser i nervesystemet - udvidelse og sammentrækning, der bruges til at bearbejde traumer og chokerende oplevelser. I terapien er man opmærksom på anspændthed i kroppen og nervesystemet - sammentrækning (trussel), og på når kroppen og nervesystemet slapper af - udvidelse (tryghed). Jeg hjælper dig altid med at finde ‘bremsen’, så du slapper af og føler dig tryg, inden vi går videre i processen.

Tilgangen forbedrer evnen til selvregulering bl.a. ved at skifte eller "pendulere" mellem de fornemmelser, der er en kilde til styrke, tryghed og velbefindende, og så til dem, der er forbundet med traumer og ubehag. Alt sammen i små, trygge og kontrollerede skridt fremad.

SE-udøveren hjælper med at finde ressourcer og tryghed, hvad enten det er et sted i kroppen, der ikke aktiveres af traumet, eller et fysisk sted at trække sig tilbage til i tankerne.

At opleve fornemmelserne relateret til den traumatiske begivenhed på en trinvis og sikker måde giver mulighed for fuldt ud at behandle traumet, og samtidig at undgå overvældelse. Klienter opnår også øget bevidsthed om deres fysiske reaktioner på stress i hverdagen.

En SE-terapi session tager altid udgangspunkt i noget der opleves trygt - og den afsluttes i noget der opleves trygt.

I SE terapien finder vi en vej at gå som virker for dig

I SE terapien finder vi en vej at gå som virker for dig

Guidet forløsning af traumer

Når kroppen og nervesystemet føler sig truet, aktiveres de førnævnte overlevelsesstrategier flygt, kæmp eller frys. Det er livsvigtige strategier for os, men hvis de ikke afsluttes i den oprindelige situation, så kan de forblive aktive selv meget længe efter den oprindelige hændelse - og så skaber de ofte kaos i stedet for at hjælpe. Strategierne vil allerhelst selv ‘slukke’ når de har haft den ønskede effekt - når vi er kommet i tryghed og faren er drevet over - for de koster MEGET energi når de er aktive over længere tid. Derfor er træthed/udmattethed, manglende motivation, depression og andre symptomer ofte tegn på, at traumer har aktiveret strategierne over længere tid - men uden forløsning. Kroppen forsøger, igen og igen, at finde en løsning, men kan få brug for den rette hjælp.

Forløsning fra traumet ligger primært i gradvist, nænsomt og guidet, at arbejde med forløsning af ‘ophobet’ overlevelsesenergi i nervesystemet ved at hjælpe kroppen med at færdiggøre dens trusselsreaktioner - på nervesystemets egne præmisser, for at den oprindelige chok-reaktion og følgerne/symptomerne heraf kan reduceres.​

Kroppen husker det, som har bragt den ud af balance og har overvældet den i en given situation. Derfor er kroppen og den følte (kropslige) fornemmelse også en vigtig del af samtalen i SE terapi. Kroppen beskæftiger sig ikke med, hvad vi sidenhen tænker om en potentielt farlig eller truende situation vi har stået i - f.eks. “så farligt var det heller ikke - jeg overlevede jo”. Kroppens opgave er at passe på os, og hvis den har følt sig truet, så ændres dette ikke ved at vi blot slår det hen eller nedtoner truslen i tankerne. Ved et operativt indgreb f.eks., så vi ved godt i tankerne, at det er for vores eget bedste, men kroppen reagerer som den bliver angrebet under selve operationen, og skal siden have tid til at hele og opleve tryghed igen.

Igennem SE er det muligt gradvist, guidet og på nænsom vis, at bearbejde traumatiske hændelser, og dermed at ændre oplevelsen i kroppen, når kropserindringen af den oprindelige trussel bliver mødt, rummet og genforhandlet i terapien.

Det giver nye handlemuligheder, hvor man lærer at mærke efter, og drage omsorg for sig selv på nye måder. Det hjælper til at forbedre egen selvregulering og til at vende tilbage i livet med fornyet energi og handlekraft. 

Terapien modvirker følelser af afmagt og manglende kontrol over ens situation og livsbetingelser. Den udvikler kapacitet til forandring. Med hjælp fra disse uudnyttede ressourcer kan det give mennesker en fornyet følelse af at være i live, i flow og i forbundethed med sig selv - og med omverdenen.

SE forbedrer kroppens naturlige selvregulering, giver ro i kroppen, fornyet energi og handlekraft.

SE forbedrer kroppens naturlige selvregulering, giver ro i kroppen, fornyet energi og handlekraft.

Hvordan opleves en SE terapi session?

Sessionen opleves delvist som samtaleterapi, men med et særligt fokus på oplevelser i kroppen og dens reaktioner. Terapien er guidet og jeg hjælper dig med at sætte ord på de oplevelser der forekommer. Når kroppen stille og roligt får tid til at reagere naturligt, og afslutte det, der ikke blev afsluttet under den oprindelige traumatiske eller chokerende hændelse, kan du få en oplevelse af kropslig og følelsesmæssig forløsning. Du vil opleve dig mere afslappet og rolig efterfølgende. Det opleves som om traumet mister sin magt, og den oprindelige situation virker mindre overvældende og truende. I SE-terapi bliver du aldrig bedt om at genopleve traumet eller fortælle om det, hvis det føles ubehageligt eller er overvældende - det er ikke nødvendigt.

"TRAUMA IS A FACT OF LIFE. IT DOES NOT, HOWEVER, HAVE TO BE A LIFE SENTENCE."

PETER A. LEVINE, PHD, FOUNDER OF SOMATIC EXPERIENCING®